Salutare!
Dupa cum spune si titlul, vreau sa iti arat diferenta, uneori subtila, dintre planurile de incadrare a fotografiei de interior. Cel putin asa cum o vad eu.
Ca si categorisire as putea spune ca prezentarea unui spatiu trebuie sa contina fotografii in plan General, Mediu si Strans sau Detaliu. Cred ca e mai usor sa povestesti despre un loc, o amenjare sau chiar si un produs singular, extras dintr-un cadru designat, prin cele trei abordari ale incadraturii.
Planul General
Am ales o bucatarie frumos asortata prin forma si culoare de cei de la Insidecor. In cele trei exemple de mai sus am expus planul General. Se vede foarte usor cum este mobilata intreaga bucatarie, cu tot frontul de lucru pe un singur perete, cu o insula, un loc de relax si locul de luat masa in plan secundar. Planul General e menit sa te introduca in poveste. Sunt acele fotografii pe care "le vezi cand deschizi usa" si iti faci o prima impresie. Vezi volumetria in mare, culorile, cam pe unde sunt functionalitatile, cateva detalii de decor si atmosfera totala.
Planul Mediu
Aici este un cadru de tranzitie. Personal nu pun accent foarte mare pe acest tip de cadre. Uneori este de ajutor pentru ca iti arata mai de aproape cam care sunt elementele de decor sau alte obiecte de mobilier.
In fotografia de mai sus se observa obiectul de alama, doua recipiente ceramice, fotoliul si in fundal ne putem da seama usor ca in aceasta mobila de bucatarie avem si spatii de depozitare dar si o vitrina.
Legat de spatiul negativ din stanga sus, as putea spune ca ajuta la conceperea designul grafic, lasandu-ti loc sa intervii cu text sau alte elemente.
Planul Strans sau Detaliu
Aici se schimba perspectiva.
Cred ca aici se face diferenta.
Fara acest tip de incadrare, povestea este incompleta, si se poate merge si mai aproape (detalii de manere, balamale sau imbinari).
In primele doua fotografii de detaliu am ales sa prezint elementele de decor care dau suflet unei amenajari si o fac mai personala iar in ultimul cadru se vede usor impartirea functionalitatilor (dulap, sertar, cuptor, dulapior de paine).
Cand merg sa fotografiez folosesc o focala de 16mm pentru planul general, 35mm sau 50mm pentru cele cateva medii si 50mm la minimul de distanta pentru a putea focaliza, pentru detalii. De cele mai multe ori, in 99% din cazuri, fotografiile de detaliu sunt trase din mana cu o diafragma destul de deschisa 2.0 - 2.8 iar cele generale, de pe trepied cu o diafragma maxim inchisa 16 -22.
Spor la designat si produs mobila!
Comments